Tijd voor uw jaarlijkse APK keuring?


Ieder motorvoertuig in Nederland en europa moet volgens de wet aan minimale eisen voldoen. Om dit te kunnen waarborgen geldt er in nederland een keuringsplicht oftewel de APK (Algemene Periodieke Keuring). De regelwetgeving voor de APK van uw voertuig is vastgelegd in de Wegenverkeerswet van 1994.


We kunnen ons goed voorstellen dat een wettelijke verplichting als de APK voor wat vragen en eventueel wat stress kan zorgen. Nergens voor nodig, bij ML Auto's werken alleen de beste vakmensen. Deze hebben voor u, hieronder de belangrijkste dingen die u moet weten op een rijtje gezet.


De belangrijkste punten op een rij:

Tijdens uw APK keuring werkt onze keurmeester met een vast gestelde checklist en controleer uw auto op een belangrijk aantal punten:


- Analyse uitlaatgassen

- Banden

- Carrosserie

- Remmen

- Schokdempers 

- Stuurinrichting

- Verlichting 

- Wielophanging

* Indien uw auto op benzine of LPG rijdt, voeren wij een 4-gasmeting uit. Wanneer uw auto op diesel rijdt, voeren wij een roetfmeeting Hierbij wordt de hoeveelheid roet die de auto uitstoot gecontroleerd door de motor onbelast en vol gas te laten draaien. Motoren welke zijn uitgerust met Comprex-lader hoeven géén roetmeting af te leggen.


Wettelijke verplichtingen tijdens en na uw APK:

Uw kilometerstand

Sinds 1999 is het in Nederland een verplicht onderdeel van uw keuring om de kilometer stand van uw auto door te geven aan het RDW. TIjdens het keuren van uw auto, leggen wij dit vast in het keuringsrapport welke wij aan het RDW verstrekken. 

Uw auto is afgekeurd

Indien uw auto is afgekeurd, betekent dit dat er tijdens de APK keuring punten zijn gevonden welke moeten worden gerepareerd danwel worden vervangen. 

Op het keuringsrapport wat u ontvangen, staan deze punten vermeldt met ook daarop de vervaldatum vóór wanneer deze punten moeten zijn gemaakt. Indien gewenst, maken wij graag een prijsofferte voor u! 

Zodra u, uw auto heeft laten reperen, wordt deze opnieuw gekeurd en afgemeld bij het RDW. 

De steekproef

Er is een kleine kans dat uw auto door het RDW wordt geslecteerd voor een steekproefonderzoek. Dit is helaas niet te voorkomen. Het RDW wil steeksproef gewijs controleren of wij de kwaliteit leveren die u van ons mag verwachten. 

Het herkeuren duurt ongeveer 90 minuten, en kost u natuurlijk niets. We zetten graag een kopje koffie voor u terwijl u wacht! Wilt u daar een koekje bij?


Veel gestelde vragen:

Hoe vaak moet uw auto worden gekeurd?

Hoe vaak uw auto gekeurd moet worden, is van een aantal factoren zoals de leeftijd van uw auto afhankelijk. op de website van het RDW treft u het overzicht wat bij u van toepassing is. 

Het kan ook natuurlijk voorkomen, dat u twijfels heeft wanneer uw auto weer voor een APK keuring moet. Met de kenteken check van het RDW kunt u de gegevens van uw auto opvragen. Ook vermelden wij op het keuringsformulier de uiterlijke nieuwe keuringsdatum. Het RDW, helpt u ook te herinneren dat het weer tijd is voor een nieuwe APK keuring. 6 Weken voor de vervaldatum van uw keuring, krijgt u per post een herinnering aangeboden vanuit het RDW. 

Wat als uw auto geen of een verlopen APK heeft?

Gelukkig is er niet gelijk nood aan de man. U mag tot 2 maanden met een verlopen APK alsnog de weg op. Echter, zitter daar wel risico's aan verbonden zoals; Boetes van het CJIB of de politie. Maar ook, wanneer er een ongeluk met uw voertuig plaatsvindt is uw verzekeraar niet altijd verplicht om schade te vergoeden.